26-05-10

Ternat Logistics :: Meer dan 40 jaar syndicale traditie...

Donderdag 20 mei begeef ik me naar Ternat Logistics, een distributiecentrum dat de winkels van Carrefour in de Brusselse regio bevoorraadt. Ik wil er de délégués van de onderneming ontmoeten. Die hebben net een conflict van drie maanden met hun directie achter de rug. Tijdens die ontmoeting met Didier, Jurgen en Stijn ontdek ik er een sterke syndicale traditie die van generatie op generatie doorgegeven werd. 40 jaar al! Het verhaal…

”Onze onderneming bestaat sinds 1967”, vertelt Didier die LBC afgevaardigde is en het ware syndicaal geheugen van het bedrijf. “Op dit ogenblik zijn er 268 personeelsleden. Franstaligen, Nederlandstaligen, Marokkanen, Turken, Italianen , Polen. Ons bedrijf is het bewijs dat verscheidenheid werkt, want alles verloopt hier goed!”, voegt Jurgen, een jonge LBC afgevaardigde toe.

In 2005 werd de onderneming die tot dan deel uitmaakte van de groep Carrefour “ extern” gemaakt en omgevormd tot een naamloze vennootschap die de distributiecentra van Ternat en Kontich groepeert. Carrefour bouwde haar strategie van opdeling van het bedrijf in kleinere onafhankelijke eenheden verder uit. “Het is een strategie om de vakbonden en de solidariteit te breken”.

Eind vorig jaar kondigde de directie aan dat ze overwoog misschien een van de distributiecentra te sluiten en dat ze verschillende scenario’s bestudeerde.

“We wilden de werknemers niet in onzekerheid laten. Op 29 januari, naar aanleiding van de grote betoging voor tewerkstelling in Brussel, beslisten we in actie te komen door massaal voor de betoging ter mobiliseren en de druk op de directie op te voeren. We voelden aan dat het waarschijnlijk ons depot zou zijn dat zou sluiten. We waren het kleinste en het oudste”, vertelt Stijn, de jonge BBTK afgevaardigde.

Vanaf dan zullen de acties voortgaan tot half maart. Jurgen legt uit: “De eerste week blokkeerden we de uitgaande goederen voor twee Carrefourwinkels. De week daarop die van 4 winkels, dan 6, daarna 10 en uiteindelijk de goederen van 20 van de 24 winkels en ook alle promotieartikelen voor alle winkels die wij beleverden. Die actie deed de directie bijzonder veel pijn: de goederen werden niet geleverd en het personeel leed geen inkomensverlies vermits het niet in staking was”.

Op 24 februari, onder druk van dat conflict, is de directie verplicht open kaart te spelen. Carrefour geeft zijn beslissing te kennen niet langer beroep te doen op het depot van Ternat en dat het zal gesloten worden tegen 30 juni. Tegelijk met de aangekondigde sluiting van verschillende Carrefourwinkels. De kaarten liggen eindelijk duidelijk op tafel.

De werknemers waren natuurlijk niet akkoord met die beslissing. “Het is toch niet logisch. De voorbije drie jaren maakte ons bedrijf winst. En nu wil men het sluiten. Dat is niet normaal”, zegt Stijn. “De politiek zou maatregelen moeten nemen om die ondernemingen tegen te gaan die winst maken en toch willen afdanken. Voor die ondernemingen zou men afdanken onbetaalbaar moeten maken. Dan zouden ze wel nadenken. Ik heb trouwen in het pamflet van de PVDA gezien dat jullie er schreven ‘geen afdankingen als er winst gemaakt wordt’. Hebben jullie dat van ons overgenomen? We gaan jullie een copyright vragen! (lacht)”, voegt Jurgen eraan toe.

Solidariteit, een concreet woord…

De directie poogde die blokkade tegen te gaan door beroep te doen op andere depots. En het antwoord daarop was een mooi staaltje van solidariteit. Jurgen en Stijn vervolgen hun verhaal: “We hadden een overeenkomst met de delegaties van de twee andere distributiecentra voor Brussel (die van Kontich en Nijvel), dat zij de volumes goederen die wij niet leverden niet zouden overnemen”. Daarop deed Carrefour een beroep op een ander distributiecentrum in Herstal. “Nadat we eerst contact hadden met de délégués van Herstal zijn we met 30 mensen dat distributiecentrum gaan blokkeren. We hebben de delegaties van de Brusselse Carrefourwinkels ook gecontacteerd opdat die winkels goederen uit Herstal zouden weigeren. De directie zat vast”.

Om een einde te maken aan dat conflict besliste Carrefour de grote middelen boven te halen. Het bedreigt de werknemers ermee niets meer aan het depot te zullen leveren als de blokkade niet ophoudt. “We zouden dat niet lang uitgehouden hebben en het zou geleid hebben tot het onmiddellijke failliet van de onderneming zonder compensatie voor de werknemers. We hebben de blokkade dus opgeheven en zijn met onderhandelingen gestart”.

De sluiting van het depot kan uiteindelijk niet vermeden worden. Dat doet echt pijn en het gebeurt zonder vreugde. Naast het inkomensverlies verliest men ook zijn collega’s waarmee men jaren werkte. Maar dank zij hun strijd slagen de werknemers van Ternat erin belangrijke financiële compensaties af te dwingen. Meer dan 50.000 euro voor een werknemer met 20 jaar dienst bijvoorbeeld. 140 werknemers worden overgeplaatst naar de depots van Kontich en Nijvel, ook met financiële compensaties. Ze hebben ook brugpensioen vanaf 50 jaar gevraagd. Het ministerie van Tewerkstelling moet het dossier nog goedkeuren.

En tot slot krijgen de drie jonge délégués van het bedrijf – die vrijgesteld waren van werk om hun syndicaal mandaat te kunnen uitvoeren – het recht gemuteerd te worden naar andere depots met behoud van hun syndicale mandaten. “Dat is natuurlijk frustrerend omdat we van nul moeten herbeginnen”, zegt Jurgen. Maar vast staat dat de syndicale traditie van Ternat nu niet verloren gaat. Jurgen, Stijn en de andere militanten van Ternat Logistics zijn er om die te bestendigen.

Benjamin Pestieau

Art uit solidair P.V.D.A.
dyn001_original_720_480_pjpeg_2631579_f0ae0d7f143ce2aade307e6508c303cb

19:35 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Diene linkse dat ziet er nen deugeniet uit :-)

Gepost door: Jurgen Geeroms | 27-05-10

spiegelbeeld van de rechtse denk ik ;-))))

Gepost door: stijn | 27-05-10

ge zou beter wa meer voor jullie leden doen dan met jullie eigen stoten te lachen.
nog enkele weken en het is aan hun om met jullie te lachen bende zwijnen!!!!

Gepost door: haha | 31-05-10

@haha, normaal gezien reageer ik niet op onzin. Reacties zoals de jouwe, getuigen van heel weinig respect en zelfkennis. Je reageert uit onmacht; je job verloren, frustaties. Op je volgende job, als je ooit nog aan de slag gaat, zal er geen vakbondswerking meer zijn zoals in Ternat. Je zal het met veel minder moeten stellen. Het zal gedaan zijn met "recup","sociaal verlof a la carte",... Ik vind het heel spijtig dat het op deze manier moet eindigen. Maar ja,.. Wij weten als vakbond welke energie we in dit dossier hebben gestoken. Als ik bekijk welk akkoord onze collega's van Carrefour hebben, zij moeten het met veel minder stellen als ons.

En als je toch een reactie achterlaat, zet dan je echte naam en geen schuilnaam misschien durf je niet omdat je zal moeten toegeven dat je ongelijk hebt !
Met groeten Jurgen (je weet me zitten)

Gepost door: Jurgen Geeroms | 04-06-10

Jurgen, ik denk dat je deze kameleon al kent.
Onze oude Chris Verlinden.
Hij verandert zijn alias... maar dat is alles, hij is veel te doorzichtig.

Gepost door: Vodje | 07-06-10

awel ik moet @haha gelijk geven want ik denk dat jullie jobken al op een ander geregeld is .

Gepost door: s.m.t.m. | 17-06-10

Men zegge het voort
s.m.t.m.

Gepost door: haha | 17-06-10

Lang leve Lambrechts !!!!!!
A.C.L.V.B HOERA HOERA !!!!!!

Gepost door: gaston | 17-06-10

De commentaren zijn gesloten.