29-04-10

Voorstel tot akkoord

Na vele en lange onderhandelingen zijn we deze morgen tot een voorakkoord gekomen.
Juist voor wij van plan waren jullie in te lichten over gisteren,28/04/2010,werden wij gevraagd om nog een uurtje extra geduld te oefenen.

Dan kregen wij het verlossende bericht dat onze eisen werden ingewilligd.

Nu geven wij aan jullie de kans om te stemmen over dit sociaal plan en eerstdaags zullen wij jullie op de hoogte brengen van het resultaat.

Toch willen wij jullie bij deze bedanken voor het geduld en het vertrouwen dat jullie in ons hadden.

de abvv-delegatie

19:29 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-04-10

Vakbonden: "Nieuwe plan Carrefour zeer voorwaardelijk"

Het nieuwe plan dat de directie van warenhuisketen Carrefour vandaag op de ondernemingsraad heeft voorgesteld, is zeer voorwaardelijk. Daarover zijn de drie vakbonden het eens. Carrefour maakte vanmiddag bekend dat vier hypermarkten en drie supermarkten mogelijk toch open kunnen blijven. Onderaan elke slide die Carrefour-topman Gérard Lavinay de vakbonden toonde, stond het zinnetje 'Onder voorbehoud van de realisatie van het besparingsplan in zijn geheel'.

"Het is duidelijk dat Lavinay de zeven bewuste winkels enkel open zal houden als het personeel van de hele keten akkoord gaat met de forse besparing", zegt Jan De Weghe van BBTK. "De directie zal hier ongetwijfeld gebruik van maken bij de onderhandeling van de loon- en arbeidsvoorwaarden, die nog van start moet gaan." "We zullen niet toegeven", verzekert Chris Van Drogenbroek van LBC. "We blijven gaan voor tewerkstelling met een loon op niveau. Als we niet opletten, zal deze situatie leiden tot toegevingen in de hele sector, niet enkel bij Carrefour."

De directie liet weten dat de overgang naar een lager paritair comité geen conditio sine qua non is, maar ook daarover zijn de bonden sceptisch. "Lavinay moet de besparing realiseren die hem door Parijs is opgelegd, het maakt voor de Franse directie niet uit op welke manier hij dat doet", zegt Jan Suys van ACLVB. Bij enkele vakbondsleden was te horen dat Gérard Lavinay deze toegift al sinds het begin van de onderhandelingen achter de hand houdt. "Hij probeert ons uit elkaar te spelen", vrezen sommigen. (belga/lpb)

19:26 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Zeven vestigingen Carrefour kunnen dan toch openblijven

HLN update Zeven van de 21 met sluiting bedreigde Carrefour-vestigingen zouden volgens een nieuw plan van de directie toch open kunnen blijven. Het gaat om drie supermarkten en vier hypermarkten. Dat werd vandaag bekendgemaakt op een ondernemingsraad en wordt gemeld door de socialistische bediendevakbond BBTK en de Carrefour-directie. De situatie van twee met sluiting bedreigde hypermarkten wordt verder onderzocht.

Volgens het eerste plan moesten 21 winkels de deuren sluiten: 14 hypermarkten en 7 supermarkten. De supermarkten Gent Groene Vallei, Kortrijk Walle en Maaseik zouden toch openblijven, zij het onder franchise. Voor Antwerpen Gitschotellei, Antwerpen Linkeroever, Genk Centrum en Maasmechelen wordt de intentie tot sluiting behouden.

HypermarktenBij de hypermarkten is er voor Brugge Sint Kruis, Genk, Haine-St.-Pierre en Westerlo in het nieuwe plan opnieuw hoop door een combinatie van de maatregelen in Carrefours reddingplan en de door het personeel voorgestelde alternatieven. Voor tien hypermarkten blijft de intentie tot sluiting behouden: Casteau, Eupen, Jumet, Kuurne, Middelkerke, Mechelen Noord, Moeskroen, St-Pieters-Leeuw, Ronse en Zwijnaarde. Verdere analyse moet uitwijzen of er een supermarktactiviteit kan komen in Casteau en Moeskroen.

Groep MestdaghVerder wil Carrefour tegen de tweede week van april een antwoord van de Groep Mestdagh, het bedrijf achter de Belgische Champion-vestigingen. Carrefour plande om drie hypermarkten en zeventien supermarkten over te laten. "De directie van de Groep Mestdagh heeft haar interesse voor 20 winkels bevestigd", aldus Carrefour. (belga/vsv/lpb)

19:25 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |