01-04-10

Vakbonden: "Nieuwe plan Carrefour zeer voorwaardelijk"

Het nieuwe plan dat de directie van warenhuisketen Carrefour vandaag op de ondernemingsraad heeft voorgesteld, is zeer voorwaardelijk. Daarover zijn de drie vakbonden het eens. Carrefour maakte vanmiddag bekend dat vier hypermarkten en drie supermarkten mogelijk toch open kunnen blijven. Onderaan elke slide die Carrefour-topman Gérard Lavinay de vakbonden toonde, stond het zinnetje 'Onder voorbehoud van de realisatie van het besparingsplan in zijn geheel'.

"Het is duidelijk dat Lavinay de zeven bewuste winkels enkel open zal houden als het personeel van de hele keten akkoord gaat met de forse besparing", zegt Jan De Weghe van BBTK. "De directie zal hier ongetwijfeld gebruik van maken bij de onderhandeling van de loon- en arbeidsvoorwaarden, die nog van start moet gaan." "We zullen niet toegeven", verzekert Chris Van Drogenbroek van LBC. "We blijven gaan voor tewerkstelling met een loon op niveau. Als we niet opletten, zal deze situatie leiden tot toegevingen in de hele sector, niet enkel bij Carrefour."

De directie liet weten dat de overgang naar een lager paritair comité geen conditio sine qua non is, maar ook daarover zijn de bonden sceptisch. "Lavinay moet de besparing realiseren die hem door Parijs is opgelegd, het maakt voor de Franse directie niet uit op welke manier hij dat doet", zegt Jan Suys van ACLVB. Bij enkele vakbondsleden was te horen dat Gérard Lavinay deze toegift al sinds het begin van de onderhandelingen achter de hand houdt. "Hij probeert ons uit elkaar te spelen", vrezen sommigen. (belga/lpb)

19:26 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Carrefour verkoopt Portugese filiaal

De Franse distributieketen Carrefour maakt zich op om zijn Portugese filiaal te verkopen. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. De Carrefour-directie zou de beslissing genomen hebben om de 524 winkels van prijskamper Minipreço te verkopen en zich klaarmaken om het verkoopsproces te starten.

Minipreço behoort tot Dia, de discountertak van Carrefour. Vorig jaar was Minipreço goed voor een omzet van 915 miljoen euro of 0,9 procent minder dan een jaar eerder. De daling bleef beperkt dankzij 26 nieuwe winkelopeningen. De vergelijkbare omzet daalde met 6,8 procent.

Carrefour is sinds 1990 actief in Portugal. In juli 2007 verkocht het bedrijf reeds twaalf hypermarkten - goed voor 530 miljoen omzet - voor 662 miljoen euro.

Gepost door: ! | 07-04-10

De commentaren zijn gesloten.