24-02-10

Vakbonden in verzet tegen sluiting verdeelcentrum Carrefour

BRUSSEL - De logistieke groep Kuehne + Nagel wil Logistics Ternat sluiten. De 270 werknemers hebben spontaan het werk neergelegd. Volgens de vakbonden is ook de toekomst van het disctributiecentrum in Kontich, met 370 werknemers, hoogst onzeker.

De directie van Kuehne + Nagel heeft vanmorgen tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot sluiting van Logistics Ternat had bekendgemaakt. De sluiting is het gevolg van de herstructurering bij Carrefour, want de warenhuisketen was de enige klant. Vanuit Logistics Ternat wordt de droge voeding geleverd aan de 57 hypermarkten.

Een deel van de zowat 270 werknemers van Logistics Ternat zal volgens de directie aan de slag kunnen in de distributiecentra van Kontich en Nijvel. De geplande sluiting van Ternat zal immers gepaard gaan met een vermeerdering van de volumes bij de zusterbedrijven, klinkt het.

Als de sluiting doorgaat, overweegt de directie een conventioneel brugpensioen in te voeren en te voorzien in begeleidingsmaatregelen.

De vakbonden vegen het plan naar eigen zeggen "volledig van tafel" en weigeren de in wet-Renault voorziene overlegprocedure over de sluiting op te starten.

Vakbonden
De vakbonden aanvaarden de sluiting niet. "Wij zijn het totaal oneens met dit plan. Voor ons moet Logistics Ternat openblijven", aldus vakbondsman Jurgen Geeroms (LBC).

"Toen Carrefour deze distributiecentra in 2005 uitbesteedde aan Kuehne + Nagel stond er een clausule in het contract dat al het personeel van toen bij het beëindigen van het contract terug in dienst zou treden van de warenhuisketen. Wij gaan dus geen plan tekenen waarin wij bijvoorbeeld overgeheveld worden naar het distributiecentrum van Kuehne + Nagel in Kontich zonder te weten wat de toekomst brengt. Wij hebben kennelijk meer garantie door niet te tekenen, want dan worden we terug werknemer van Carrefour", aldus Geeroms.

Frank Janssens, HR-manager bij Kuehne + Nagel, spreekt zich nog niet uit over de vraag of de werknemers van Logistics Ternat terug naar Carrefour kunnen. Het is volgens hem nog onduidelijk of de clausule in deze omstandigheden van toepassing is. "Ik denk dat het interessanter is voor het personeel om in de twee andere distributiecentra te gaan werken. Carrefour heeft geen distributie meer en het is onzeker in welke functie ze zouden terechtkomen.

"Kontich

Ook in de distributiecentra van Kuehne + Nagel in Nijvel en Kontich waren er vandaag bijzondere ondernemingsraden. "Het openblijven van het depot in Kontich is niet gegarandeerd, integendeel", zei vakbondsman Pacal De Bel (BBTK) na afloop van de ondernemingsraad. Het contract met Carrefour, de enige klant van Logistics Kontich, loopt eind juni af. "De directie hoopt een nieuw contract voor drie jaar te kunnen ondertekenen", maar zeker is dat niet, aldus De Bal. "En als er een nieuw contract komt, dan zal er sowieso een herstructurering nodig zijn."

Bij Logistics Kontich werken 370 mensen. Zij komen vanmiddag samen op een personeelsvergadering plaats. Maandag is er een al langer geplande verzoeningsvergadering.

Nijvel

Op de site van Logistics Nivelles, op het industrieterrein van Nijvel, dat eveneens deCarrefour-winkels bevoorraadt, is er geen gevaar voor een sluiting. De Waals-Brabantse site zou bovendien een vijftigtal werknemers extra kunnen aantrekken door de sluiting van Ternat. Momenteel werken er ongeveer 500 mensen. Zij legden het werk niet neer.

De site heeft werkzekerheid omdat het contract met Carrefour in 2009 voor vier jaar verlengd werd. Bovendien werd bij Logistics Nivelles vorig jaar al een zware herstructurering doorgevoerd, waarbij 120 banen geschrapt werden.

wdp, dgs (Belga)

16:37 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.