24-02-10

Distributiecentrum voor Carrefour in Ternat sluit ook

HLN update Het bedrijf Kuehne + Nagel heeft aangekondigd haar distributiecentrum Logistics Ternat te sluiten. De 270 mensen die hun baan zouden verliezen, hebben spontaan het werk neergelegd. Een deel van hen zal aan de slag kunnen in de distributiecentra van Kontich en Nijvel.

De sluiting is het gevolg van de herstructurering bij Carrefour, want de warenhuisketen was de enige klant. Vanuit Logistics Ternat wordt de droge voeding geleverd aan de 57 hypermarkten.

Bij Logistics Ternat zag men de bui al een tijd hangen omwille van de verouderde infrastructuur. Om Carrefour onder druk te zetten, werden de afgelopen tien dagen leveringen aan bepaalde hypermarkten geblokkeerd. Ook de 42 chauffeurs van Supertransport die de goederen naar de hypermarkten vervoerden, staakten vorige week twee dagen. Zij kregen van hun directie de verzekering dat ze elders aan de slag zullen kunnen.

WerknemersEen deel van de zowat 270 werknemers van Ternat zal aan de slag kunnen in de distributiecentra van Kontich en Nijvel. De geplande sluiting van Ternat zal immers gepaard gaan met een vermeerdering van de volumes bij de zusterbedrijven, meldt de directie van Logistics Ternat.

"Omwille van de aanzienlijke en continue daling van de volumes is consolidatie van de logistieke diensten noodzakelijk om competitief te blijven op een zeer concurrentiële markt", legt de directie uit. "In deze context is het behoud van de drie distributiecentra met gelijkaardige activiteiten economisch niet haalbaar." Als de intentie bevestigd wordt, zal de directie overwegen een conventioneel brugpensioen in te voeren en voorzien in gepaste begeleidingsmaatregelen.

Staking
De 270 werknemers in Ternat hebben spontaan het werk neergelegd. De vakbonden vegen het plan van de directie naar eigen zeggen "volledig van tafel", en weigeren de in wet-Renault voorziene overlegprocedure over de sluiting op te starten. "Het plan gaat voor ons niet door omdat Kuehne + Nagel geen enkel geschreven document kan voorleggen dat Carrefour in de toekomst met haar verder gaat. Als wij dit plan aanvaarden, kan het distributiecentrum in Kontich blijkbaar overleven. Wij zijn het totaal oneens met dit plan. Voor ons moet Logistics Ternat openblijven", zegt vakbondsman Jurgen Geeroms (LBC).

"Toen Carrefour deze distributiecentra in 2005 uitbesteedde aan Kuehne + Nagel stond er een clausule in het contract dat al het personeel van toen bij de beëindiging van het contract terug in dienst zou treden van de warenhuisketen. Wij gaan dus geen plan tekenen waarin wij bijvoorbeeld overgeheveld worden naar het distributiecentrum van Kuehne + Nagel in Kontich zonder te weten wat de toekomst brengt. Wij hebben kennelijk meer garantie door niet te tekenen, want dan worden we terug werknemer van Carrefour", besluit Geeroms.

Frank Janssens, humanresourcesmanager bij Kuehne + Nagel, spreekt zich nog niet uit over de vraag of de werknemers van Logistics Ternat terug naar Carrefour kunnen. Het is volgens Janssens nog onduidelijk of de clausule in deze omstandigheden van toepassing is. "Ik denk dat het interessanter is voor het personeel om in de twee andere distributiecentra te gaan werken. Carrefour heeft geen distributie meer, en het is onzeker in welke functie ze zouden terechtkomen."

Kontich
Ook in de distributiecentra van Kuehne + Nagel in Nijvel en Kontich zijn vandaag bijzondere ondernemingsraden. In Kontich zouden alle vierhonderd werknemers mogen blijven, maar "het openblijven van het depot is vandaag niet gegarandeerd, integendeel", zegt vakbondsman Pacal De Bel (BBTK) na een bijzondere ondernemingsraad in Kontich.

Het contract met Carrefour, de enige klant van Logistics Kontich, loopt eind juni af. "De directie van Kuehne + Nagel hoopt een nieuw contract voor drie jaar te kunnen ondertekenen", maar zeker is dat niet, zegt De Bal. "En als er een nieuw contract komt, dan zal er sowieso een herstructurering nodig zijn." Krijgt Kuehne + Nagel geen nieuw contract, dan is het hopen op een overnemer van het contract en van het distributiecentrum waar 370 mensen werken, aldus nog de vakbondsman.

Nijvel
Bij Logistics Nivelles in Nijvel is geen sprake van een sluiting of van banenverlies, nadat het contract met de groep Carrefour in 2009 voor vier jaar verlengd werd. Bovendien werd bij Logistics Nivelles vorig jaar een zware herstructurering doorgevoerd, waarbij 120 banen geschrapt werden. De Waals-Brabantse site zou zelfs een vijftigtal werknemers extra kunnen aantrekken door de sluiting van Ternat.

Het werk werd vandaag normaal voortgezet bij Logistics Nivelles, waar ongeveer 500 mensen werken. "Maar wij blijven uitermate voorzichtig, want het werk op de site van Nijvel is nauw verbonden met de activiteiten van de groep Carrefour. In die context zijn er vandaag nog geen zekerheden voor de toekomst", zegt Benoît Blondeau van de socialistische vakbond. (belga/adb/sam)

16:31 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.