23-02-10

Carrefour schrapt 1672 banen, 21 winkels dicht

HLN update Bij warenhuisketen Carrefour verdwijnen 1.672 van de 15.000 banen in België. Carrefour wil ook 21 vestigingen sluiten, veertien hypermarkten en zeven supermarkten. Zeven andere eigen supermarkten zouden heropenen onder franchise. Dat is vanmorgen aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel in Evere, waar ruim 100 mensen aanwezig zijn. De directie van Carrefour organiseert om 15 uur een persconferentie. Jan De Weghe van de socialistische bediendevakbond BBTK heeft het banenverlies bevestigd, net als de sluiting van 21 winkels. De Weghe voegt eraan toe dat 2.992 jobs gered moeten worden aan de hand van looninleveringen.

Van de veertien hypermarkten die Carrefour wil sluiten, bevinden er zich negen in Vlaanderen. De zeven supermarkten die gesloten worden, bevinden zich allen in Vlaanderen. Dat zegt LBC-NVK-secretaris Chris Van Droogenbroeck. De hypermarkten in Vlaanderen die met sluiting bedreigd worden, zijn die van Genk, Westerlo, Sint-Pieters Leeuw, Mechelen Noord, Zwijnaarde, Brugge Sint-Kruis, Middelkerke, Kuurne en Ronse. Naast de negen hypermarkten in Vlaanderen, zijn er ook vijf hypermarkten met sluiting bedreigd in Eupen, Casteau in Henegouwen, Jumet bij Charleroi, Moeskroen en Haine-Saint-Pierre bij La Louvière.

Supermarkten
De zeven supermarkten die met sluiting zijn bedreigd, zijn die van Maasmechelen, Maaseik, Genk Centrum, Antwerpen Gitschotellei, Antwerpen Linkeroever, Gent Groene Vallei en Kortrijk Walle. Zeven supermarkten zullen gefranchiseerd worden: het gaat om Antwerpen Lange Lozana, Brugge Scheepsdaal, Brussel Tomberg, Grimbergen, Hoboken, Oostende en Tielt.

Champion
Nog eens drie hypermarkten en zeventien supermarkten zouden worden verkocht aan de groep Mestdagh, die de Champion-supermarkten uitbaat. Champion is vooral in het zuiden van het land actief. Als de franchisering en de verkoop aan Mestdagh zouden mislukken, kunnen nog eens 2.900 banen verloren gaan, aldus LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck. Maar zelfs bij een overname door Mestdagh, twijfelen de bonden of alle banen kunnen worden gered. "Bijkomend banenverlies is niet uit te sluiten, want het is duidelijk dat Mestdagh niet alle personeel van Carrefour kan gebruiken", vreest Myriam Delmée, vice-voorzitter van BBTK.

Loonverlies
Het herstructureringsplan omvat voor het personeel ook een wijziging van het paritair comité, met loonsverminderingen en verlies van voordelen. Volgens Van Droogenbroeck kan dat verlies van loon oplopen tot zeven à acht procent, en verlies van verlofdagen.

Filialisering
De directie zou ook haar intentie bekendgemaakt hebben om de zetel in Evere te filialiseren, zegt Myriam Delmée van BBTK. "Er is niets geloofwaardigs gepresenteerd voor een relance van het commercieel beleid", aldus Delmée. "Het personeel moet voor alles opdraaien. Het is een ontrafeling."

Acties?
Indien het herstructureringsplan niet zou uitgevoerd worden, zal het aantal ontslagen volgens de directie uitkomen op 4.664. De vakbonden laten weten dat spontane acties in de winkels vandaag niet uit te sluiten zijn. In Sint-Kruis bij Brugge gaan de vakbonden deze namiddag het personeel van de Carrefour-vestiging informeren over de intentie tot sluiting van de directie. De winkel staat op de lijst met te sluiten vestigingen. Volgens Christel Burke van ACOD zal de winkel bij de start van de informatiesessie voor de rest van de dag sluiten. Of er acties komen, zal pas later vandaag blijken. (lpb/belga)

16:24 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Banken, autombiel,grootwarenhuizen...grondstoffen...openbare nutsbedrijven...internationaal to gemeenschapsbezit verklaren !

Gepost door: octo | 23-02-10

De commentaren zijn gesloten.