04-08-09

Delhaize haalt Carrefour in

Delhaize heeft in het tweede kwartaal Carrefour van de troon gestoten als grootste supermarktketen van het land.
Dat blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau AC Nielsen die De Tijd kon inkijken. AC Nielsen houdt bij zijn vergelijking rekening met alle winkels die onder één logo opereren.
Delhaize won van april tot en met juni op jaarbasis 0,31 procentpunt marktaandeel en kwam uit op 25,37 procent. Carrefour zakte 0,37 procentpunt tot 25,19 procent. Uitdager Colruyt ging 0,89 procentpunt vooruit tot 23,67 procent.

Carrefour is in België al jaren op de terugtocht. Hoewel de groep er via prijsinvesteringen, extra promoties en het schrappen van het merk GB de daling het voorbije kwartaal wat wist te verkleinen, kon ze niet verhinderen dat ze wegzakte naar de tweede plaats. Vanuit de hoofdzetel in Parijs kwam al het signaal dat het zo niet verder kan. Er werd zelfs al een nieuwe topman aangesteld die tegen het einde van dit jaar een reddingsplan klaar moet hebben.

Delhaize, dat de voorbije jaren nagenoeg stabiel bleef op een marktaandeel van 25 procent, profiteert de jongste tijd van een agressievere communicatie over zijn prijzen en huismerken. Na enkele mindere kwartalen eind 2007, begin 2008 is de groep sinds kort bezig aan een voorzichtig herstel

Donderdag publiceert Delhaize zijn tweedekwartaalcijfers. Analisten verwachten na de wat teleurstellende cijfers van concurrent Ahold een groeivertraging in de VS, de grootste markt voor de groep. Voor België rekenen ze op een organische groei van 1,7 procent. Carrefour maakte eerder al bekend dat het in België in het tweede kwartaal 1,13 miljard euro omzet boekte, een daling met 1 procent op vergelijkbare basis.

06:00 - 04/08/2009 Copyright © De Tijd

10:18 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.