27-07-09

Hoe zich beschermen tegen de griep A H1N1 ?

Zoals bij elk griepvirus, kan men zich beschermen door
• elk contact met een zieke persoon te vermijden;
• regelmatig de handen te wassen met zeep (reinigende doekjes met alcohol zijn ook doeltreffend);
• een gezonde levenswijze aan te nemen (genoeg bewegen, gezond eten en voldoende rusten).
• een masker te dragen voor uw mond en neus als u in aanraking komt met een patiënt die besmet is door het virus.

Is het raadzaam om een reis te ondernemen naar Mexico of de Verenigde-Staten?

Momenteel worden alle niet strikt noodzakelijke reizen naar regio’s met haarden van overdracht van mens tot mens afgeraden.
Een actueel overzicht van de risicolanden met reisadvies vindt u op:
www.diplomatie.be
Indien U dan toch naar dergelijke regio dient af te reizen, gelden volgende voorzorgsmaatregelen:
• Via Uw werkgever neemt U contact op met de arbeidsgeneesheer die desgevallend antivirale middelen en mondmaskers ter beschikking kan stellen.
• Tijdens Uw verblijf volgt U de raadgevingen van de lokale sanitaire autoriteiten.
• Indien U bij terugkeer in de 7 volgende dagen koorts (>38,5° ) vertoont met hoofdpijn, braken , hoesten, loopneus en pijnlijke spieren dient U onmiddellijk de behandelende arts te contacteren.

Basisregels om de verspreiding van het virus tegen te gaan wanneer men verblijft in risicogebied:

• Regelmatig handenwassen en ontsmettende gel/vloeistof gebruiken aan de handen
• Contact met (vermoedelijk) besmette personen vermijden
• Vermijden van contact met grote mensenmassa’s
• Medische hulp inroepen bij koorts , hoesten , spierpijnen vooral indien U in aanraking kwam met (mogelijks) besmette personen
Waar kan ik bijkomende informatie vinden op Internet?

 www.influenza.be voor actuele informatie over het griepvirus in België
 www.diplomatie.be voor reisadvies
 Wereldgezondheidsorganisatie : http://www.who.int/csr/disease/swineflu/fr/index.html
Vanzelfsprekend wordt de situatie nauwlettend opgevolgd
.Mogelijks worden de voorgestelde maatregelen bijgesteld in de toekomst

10:45 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vijf dingen die u moet weten over de Mexicaanse griep H1N1

De symptomen van Mexicaanse griep zijn in principe dezelfde als bij een gewone griep: hoofdpijn, keelpijn, hoesten, koorts, misselijkheid, spierpijn, diarree, vermoeidheid en/of lusteloosheid.
Verschillend van de gewone griep komen ook jonge, gezonde mensen aan de Mexicaanse griep te overlijden, en niet vooral ouderen en kinderen, zoals bij een gewone griep het geval is.
Momenteel geldt internationaal alarmfase 5 , uitgevaardigd door de W.H.O.

De zogeheten Mexicaanse griep is eigenlijk een kruising van de menselijke griep (25%), de vogelgriep (25%) en de varkensgriep (50%).

De Mexicaanse griep gaat over van mens op mens. Dat is een groot verschil met de H5N1-vogelgriep die de afgelopen jaren in Azië de ronde deed: daar werden zowat alle slachtoffers besmet door direct contact met vogels.

Besmetting met de Mexicaanse griep verloopt op dezelfde manier als bij de seizoensgriep: door hoesten, niezen, lichaamscontact of het aanraken van besmette oppervlaktes.

Het eten en manipuleren van varkensvlees levert niet direct een gevaar op voor de gezondheid. Voorwaarde is wel dat het vlees voldoende gekookt of gebakken is. Een temperatuur van 70 graden Celsius volstaat om het virus te doden.

Het is op dit moment niet duidelijk of het virus gevaarlijker is dan een gewone griep. Of de huidige griepvaccins bescherming bieden tegen de varkensgriep is evenmin duidelijk.

De autoriteiten in de VS hebben al laten weten dat de twee medicijnen die gewoonlijk gebruikt worden tegen griep (tamiflu en relenza) goed lijken te werken bij Mexicaanse griep.

10:39 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-07-09

Punten OR juli

1° Procedure werkhervatting
2° Verbruik alcohol kantine
3° Mededeling recup
4° Opvolging studenten

08:47 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-07-09

Carrefour België krijgt (alweer) nieuwe topman

SUPERMARKT
- Marc Oursin stapt eind juli op als grote baas van Carrefour België. Hij wordt opgevolgd door Gérard Lavinay, de vierde Fransman in amper acht jaar.

Eind maart deed al even het gerucht de ronde dat Marc Oursin, pas sinds mei 2006 gedelegeerd bestuurder van Carrefour België, een stap opzij zou moeten zetten. Het bericht werd toen met klem ontkend. Maar gisteren viel dan toch het doek voor Oursin. Hij wordt ten laatste eind juli opgevolgd door Gérard Lavinay, een zwaargewicht dat momenteel de Franse supermarkten onder zijn hoede heeft. Sinds de Fransen het zieltogende GB in 2000 overnamen wordt Lavinay zo de vierde Fransman aan het hoofd van Carrefour België.
De op één na grootste supermarktketen ter wereld heeft aan zijn Belgisch avontuur tot nu toe weinig plezier beleefd.

Over de exacte reden van de machtswissel wil Carrefour niks kwijt. Maar waarnemers gaan ervan uit dat de tegenvallende resultaten van de Belgische activiteiten er voor veel tussen zitten. Een gebrek aan daadkracht kan de Fransman nochtans niet verweten worden. Zo was het Oursin die de laatste verwijzing naar GB definitief begroef en alle winkels - van de grote hypermarkten tot de kleinere buurtsupermarktjes - voortaan onder het Carrefour-label liet opereren. Ook onder zijn impuls begon de groep resoluut de succesformules van de concurrentie te kopiëren - denk aan de Disney-stickers, een doorslagje van de succesvolle Smurfencampagne bij Delhaize, of het project om met een kassasysteem à la Colruyt.
Het was ook onder Oursin dat Carrefour meer en meer de kaart van de prijzen trok en zijn huismerken prominenter naar voren schoof. Maar ondanks alles slaagde de Fransman er niet in om het verlies aan marktaandeel (vooral aan Colruyt) te stoppen, laat staan te keren.

De opeenvolgende tegenvallende cijfers zorgden geregeld voor speculatie over een mogelijk vertrek van Carrefour uit België. Iets wat door Oursin én de groep altijd werd ontkend. Maar bij de voorstelling van de jaarcijfers in maart liet Lars Olofsson, de nieuwe topman van de Carrefour-groep in Parijs, duidelijk verstaan dat een 'status quo voor België geen optie was.'
Waarnemers interpreteerden dat als een niet mis te verstane waarschuwing aan het adres van de Belgische divisie dat het dit jaar erop of eronder was.

Hoe de toekomst er nu uitziet, is voor iedereen nog koffiedik kijken. Bij de presentatie van de halfjaarresultaten in Parijs maakte de groep bekend dat de operationele winst 28 procent was gedaald, als gevolg van de sterkere focus op lagere prijzen.

08:54 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |