27-07-09

Vijf dingen die u moet weten over de Mexicaanse griep H1N1

De symptomen van Mexicaanse griep zijn in principe dezelfde als bij een gewone griep: hoofdpijn, keelpijn, hoesten, koorts, misselijkheid, spierpijn, diarree, vermoeidheid en/of lusteloosheid.
Verschillend van de gewone griep komen ook jonge, gezonde mensen aan de Mexicaanse griep te overlijden, en niet vooral ouderen en kinderen, zoals bij een gewone griep het geval is.
Momenteel geldt internationaal alarmfase 5 , uitgevaardigd door de W.H.O.

De zogeheten Mexicaanse griep is eigenlijk een kruising van de menselijke griep (25%), de vogelgriep (25%) en de varkensgriep (50%).

De Mexicaanse griep gaat over van mens op mens. Dat is een groot verschil met de H5N1-vogelgriep die de afgelopen jaren in Azië de ronde deed: daar werden zowat alle slachtoffers besmet door direct contact met vogels.

Besmetting met de Mexicaanse griep verloopt op dezelfde manier als bij de seizoensgriep: door hoesten, niezen, lichaamscontact of het aanraken van besmette oppervlaktes.

Het eten en manipuleren van varkensvlees levert niet direct een gevaar op voor de gezondheid. Voorwaarde is wel dat het vlees voldoende gekookt of gebakken is. Een temperatuur van 70 graden Celsius volstaat om het virus te doden.

Het is op dit moment niet duidelijk of het virus gevaarlijker is dan een gewone griep. Of de huidige griepvaccins bescherming bieden tegen de varkensgriep is evenmin duidelijk.

De autoriteiten in de VS hebben al laten weten dat de twee medicijnen die gewoonlijk gebruikt worden tegen griep (tamiflu en relenza) goed lijken te werken bij Mexicaanse griep.

10:39 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.