26-05-09

Meer dan 330.000 aanwezigen op Europese vakbondsbetogingen

Vakbondsbetogingen in Madrid, Brussel, Berlijn en Praag brachten veel volk op de been ...

Op de eerste van 4 Europese vakbondsbetogingen tegen het afwentelen van de crisis op de werknemers stapten op donderdag 14 mei in Madrid 150.000 betogers op.

In Brussel betoogden meer dan 50.000 mensen op vrijdag 15 mei.

Op de derde opeenvolgende dag van actie voor een sociaal Europa kwamen op zaterdag 16 mei 100.000 betogers op straat in Berlijn. In Praag waren er diezelfde dag nog eens 30.000.

Meer 330.000 mensen betoogden de afgelopen dagen op verschillende plaatsen voor een socialer Europa. Allemaal vertelden ze hetzelfde verhaal: "Wij willen niet opdraaien voor deze crisis" en "De crisis werd niet door ons veroorzaakt, dus betalen wij er niet voor". Het signaal van het Europees Vakverbond (EVV) zo kort voor de Europese verkiezingen aan de Europese Commissie, de (kandidaat)-Europarlementsleden en de verschillende regeringen was duidelijk. Europa moet anders. Er moet werk gemaakt worden van een "New social deal", bestaande uit 5 pijlers:

een uitgebreid economisch herstelplan om te zorgen voor meer en betere jobs door o.m. te investeren in nieuwe duurzame technologieën;

betere lonen en pensioenen en hogere uitkeringen om de koopkracht te beschermen en ter versterking van de welvaartstaat;

de interne Europese markt moet sociale doelstellingen dienen;

de financiële markten moeten gereguleerd worden i.p.v. het casinokapitalisme van de laatste 20 jaar;

een Europese Centrale Bank moet zich niet alleen bekommeren om prijsstabiliteit, maar ook om groei en werkgelegenheid.

06:11 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.