26-03-09

Delhaize denkt aan overname Carrefour-winkels

BRUSSEL - "Als Carrefour beslist om niet langer in België aanwezig te blijven, zijn we zeker geïnteresseerd om delen van de keten over te nemen in de mate dat ze in ons netwerk passen."

Dat zegt Pierre-Olivier Beckers, de gedelegeerd bestuurder van Delhaize Group in Trends.

"De Belgische markt blijft een sleutelmarkt voor Delhaize. Wanneer we de mogelijkheid zien om ons hier op die manier te versterken, doen we dat graag. Als de mededingingsautoriteiten het toelaten natuurlijk."

Beckers acht zijn distributiegroep trouwens ook goed gewapend tegen een mogelijke aanval van Carrefour België, dat met het verlagen van prijzen en het uitspelen van huismerken voor dezelfde strategie als Delhaize kiest.

Beckers: "Het is nog af te wachten of Carrefour ook werkelijk dynamischer zal worden. Ik ben er alleszins van overtuigd dat niet alleen de rendabiliteit, maar ook de positionering van Delhaize in België zeer goed is. De consumenten weten duidelijk dat onze winkels staan voor kwaliteit en vernieuwing. Het wordt erg moeilijk om ons net op dat vlak uit te dagen, zeker nu we in 2008 ons prijsimago ook hebben bijgeschaafd. We zijn dus goed gewapend tegen een zet van Carrefour, dat nog wel wat werk heeft om haar imago in België te verbeteren."

wle (BELGA)

18:19 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Onderhandelingen Nijvel

Beste collega's,

Gisteren hadden wij een interzetel met onze collega's van Kontich en Nijvel.
Daar is ons de stand van zaken mee gedeeld over de onderhandelingen in Nijvel.
Onze collega's uit Nijvel hadden ons gevraagd om nu voorlopig niets bekend te maken omdat ze willen dat de werknemers de informatie van de plaatselijke delegatie willen vernemen en de verdere onderhandelingen niet op het spel te zetten.
Daar hebben wij natuurlijk alle begrip voor en als de tijd rijp is zullen wij het zeker niet nalaten om jullie in te lichten.
De data waar ze nog verder gaan onderhandelen zijn vrijdag 27 maart en woensdag 1 april.

Hopelijk dan in gemeenschappelijk vakbondsfront want we zullen in de toekomst moeten zien dat we samen sterk staan.

Samen sterk

16:11 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-09

Punten ABVV ondernemingsraad 19/03/09

1° Controleblad uren
2° Promo / intern transport
3° Overzicht Ethias
4° Start ondrhandelingen Ternat
5° Voice pick

06:29 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-09

Carrefour ziet winst bijna halveren

PARIJS - De Franse distributiegroep Carrefour, de tweede grootste ter wereld, heeft in 2008 een winstval gekend van 45%. De groep neemt zich voor om de politiek van prijs- en kostenverlagingen verder te zetten.

Carrefour, de tweede retailer na het Amerikaanse Wal-Mart, boekte in 2008 een nettowinst van 1,27 miljard euro, tegenover 2,3 miljard in 2007. De omzet steeg met 5,9% tot 86,97 miljard euro. De operationele winst nam met 0,3% toe tot 3,3 miljard euro.

De resultaten liggen in de lijn van de guidance die het bedrijf afgelopen december gaf. Financieel directeur Eric Reiss zei in een telefoonconferentie dat hij ook in 2009 een moeilijke omgeving verwacht. Carrefour gaf geen winstvooruitzichten voor dit jaar.

De supermarktketenzal wel de positie van onrendabele markten binnen de groep, zoals België en Italië, herbekijken. De groep beklemtoont dat er iets moet gebeuren in die regio's: 'Een status-quo is geen optie'.

Carrefour had in België eind 2008 in totaal 627 vestigingen (inclusief franchises en partners).

06:33 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-03-09

Kuehne + Nagel schrapt 4.500 banen ondanks goede cijfers

De Zwitserse transportgigant Kuehne + Nagel heeft over het afgelopen jaar record-resultaten geboekt. Omdat het bedrijf voor het lopende jaar een verdere daling van de vrachtvolumes voorziet, worden toch tot 4.500 van de 54.000 arbeidsplaatsen geschrapt.

Kuehne + Nagel boekte in 2008 een netto winst van 585 miljoen Zwitserse franks (ongeveer een half miljard dollar), een toename met ruim negen procent. De omzet ging met drie procent omhoog naar 21,6 miljard Zwitserse franks. Bij zee-containers zag Kuehne + Nagel het volume met twee procent toenemen naar 2,67 miljoen teu terwijl de luchtvracht een groei met 2,1 procent liet zien en weg- en railtransport 'boven het gemiddelde van de markt groeide'. In alle categorieen werd in het vierde kwartaal echter een scherpe daling ingezet, waarbij luchtvracht in december de scherpste terugval uit de geschiedenis liet zien.

'Er is geen enkele aanwijzing dat de wereld economie snel zal herstellen. We verwachten daarom in alle business unites een verdere vermindering van de volumes', zegt topman Reinhard Lange. Hij stelt dat Kuehne + Nagel 'dankzij de stabiele ontwikkeling in de eerste negen maanden en het snel op gang brengen van rigoreuze kostenbeheersing de gevolgen van de teruglopende volumes kon verzachten.' Om die kosten verder terug te dringen, zullen de komende maanden wereldwijd tot 4.500 banen verdwijnen.

16:45 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |