26-05-10

Ternat Logistics :: Meer dan 40 jaar syndicale traditie...

Donderdag 20 mei begeef ik me naar Ternat Logistics, een distributiecentrum dat de winkels van Carrefour in de Brusselse regio bevoorraadt. Ik wil er de délégués van de onderneming ontmoeten. Die hebben net een conflict van drie maanden met hun directie achter de rug. Tijdens die ontmoeting met Didier, Jurgen en Stijn ontdek ik er een sterke syndicale traditie die van generatie op generatie doorgegeven werd. 40 jaar al! Het verhaal…

”Onze onderneming bestaat sinds 1967”, vertelt Didier die LBC afgevaardigde is en het ware syndicaal geheugen van het bedrijf. “Op dit ogenblik zijn er 268 personeelsleden. Franstaligen, Nederlandstaligen, Marokkanen, Turken, Italianen , Polen. Ons bedrijf is het bewijs dat verscheidenheid werkt, want alles verloopt hier goed!”, voegt Jurgen, een jonge LBC afgevaardigde toe.

In 2005 werd de onderneming die tot dan deel uitmaakte van de groep Carrefour “ extern” gemaakt en omgevormd tot een naamloze vennootschap die de distributiecentra van Ternat en Kontich groepeert. Carrefour bouwde haar strategie van opdeling van het bedrijf in kleinere onafhankelijke eenheden verder uit. “Het is een strategie om de vakbonden en de solidariteit te breken”.

Eind vorig jaar kondigde de directie aan dat ze overwoog misschien een van de distributiecentra te sluiten en dat ze verschillende scenario’s bestudeerde.

“We wilden de werknemers niet in onzekerheid laten. Op 29 januari, naar aanleiding van de grote betoging voor tewerkstelling in Brussel, beslisten we in actie te komen door massaal voor de betoging ter mobiliseren en de druk op de directie op te voeren. We voelden aan dat het waarschijnlijk ons depot zou zijn dat zou sluiten. We waren het kleinste en het oudste”, vertelt Stijn, de jonge BBTK afgevaardigde.

Vanaf dan zullen de acties voortgaan tot half maart. Jurgen legt uit: “De eerste week blokkeerden we de uitgaande goederen voor twee Carrefourwinkels. De week daarop die van 4 winkels, dan 6, daarna 10 en uiteindelijk de goederen van 20 van de 24 winkels en ook alle promotieartikelen voor alle winkels die wij beleverden. Die actie deed de directie bijzonder veel pijn: de goederen werden niet geleverd en het personeel leed geen inkomensverlies vermits het niet in staking was”.

Op 24 februari, onder druk van dat conflict, is de directie verplicht open kaart te spelen. Carrefour geeft zijn beslissing te kennen niet langer beroep te doen op het depot van Ternat en dat het zal gesloten worden tegen 30 juni. Tegelijk met de aangekondigde sluiting van verschillende Carrefourwinkels. De kaarten liggen eindelijk duidelijk op tafel.

De werknemers waren natuurlijk niet akkoord met die beslissing. “Het is toch niet logisch. De voorbije drie jaren maakte ons bedrijf winst. En nu wil men het sluiten. Dat is niet normaal”, zegt Stijn. “De politiek zou maatregelen moeten nemen om die ondernemingen tegen te gaan die winst maken en toch willen afdanken. Voor die ondernemingen zou men afdanken onbetaalbaar moeten maken. Dan zouden ze wel nadenken. Ik heb trouwen in het pamflet van de PVDA gezien dat jullie er schreven ‘geen afdankingen als er winst gemaakt wordt’. Hebben jullie dat van ons overgenomen? We gaan jullie een copyright vragen! (lacht)”, voegt Jurgen eraan toe.

Solidariteit, een concreet woord…

De directie poogde die blokkade tegen te gaan door beroep te doen op andere depots. En het antwoord daarop was een mooi staaltje van solidariteit. Jurgen en Stijn vervolgen hun verhaal: “We hadden een overeenkomst met de delegaties van de twee andere distributiecentra voor Brussel (die van Kontich en Nijvel), dat zij de volumes goederen die wij niet leverden niet zouden overnemen”. Daarop deed Carrefour een beroep op een ander distributiecentrum in Herstal. “Nadat we eerst contact hadden met de délégués van Herstal zijn we met 30 mensen dat distributiecentrum gaan blokkeren. We hebben de delegaties van de Brusselse Carrefourwinkels ook gecontacteerd opdat die winkels goederen uit Herstal zouden weigeren. De directie zat vast”.

Om een einde te maken aan dat conflict besliste Carrefour de grote middelen boven te halen. Het bedreigt de werknemers ermee niets meer aan het depot te zullen leveren als de blokkade niet ophoudt. “We zouden dat niet lang uitgehouden hebben en het zou geleid hebben tot het onmiddellijke failliet van de onderneming zonder compensatie voor de werknemers. We hebben de blokkade dus opgeheven en zijn met onderhandelingen gestart”.

De sluiting van het depot kan uiteindelijk niet vermeden worden. Dat doet echt pijn en het gebeurt zonder vreugde. Naast het inkomensverlies verliest men ook zijn collega’s waarmee men jaren werkte. Maar dank zij hun strijd slagen de werknemers van Ternat erin belangrijke financiële compensaties af te dwingen. Meer dan 50.000 euro voor een werknemer met 20 jaar dienst bijvoorbeeld. 140 werknemers worden overgeplaatst naar de depots van Kontich en Nijvel, ook met financiële compensaties. Ze hebben ook brugpensioen vanaf 50 jaar gevraagd. Het ministerie van Tewerkstelling moet het dossier nog goedkeuren.

En tot slot krijgen de drie jonge délégués van het bedrijf – die vrijgesteld waren van werk om hun syndicaal mandaat te kunnen uitvoeren – het recht gemuteerd te worden naar andere depots met behoud van hun syndicale mandaten. “Dat is natuurlijk frustrerend omdat we van nul moeten herbeginnen”, zegt Jurgen. Maar vast staat dat de syndicale traditie van Ternat nu niet verloren gaat. Jurgen, Stijn en de andere militanten van Ternat Logistics zijn er om die te bestendigen.

Benjamin Pestieau

Art uit solidair P.V.D.A.
dyn001_original_720_480_pjpeg_2631579_f0ae0d7f143ce2aade307e6508c303cb

19:35 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

03-05-10

sociaal plan logistics ternat

zoals de meesten onder ons weten is ons sociaal plan vorige week door jullie goed gekeurd.
143 hebben voor gestemd en 10 hebben er tegen gestemd.

maar wat houdt ons sociaal plan nu allemaal in?

Brugpensioen:

Brugpensioenleeftijd 50 jaar (leeftijd bereikt op 24/2/2010) (na goedkeuring overheid)

Ancienniteitsvoorwaarde 10 jaar in het bedrijf
Bijpas van 80% op verhoogd maandloon op jaarbasis volgens berekening CAO17
4000 € premie ( te kiezen 1 mailg of in bijpas)
Verkorte opzeg van 6 maand (ingang BP 1/1/2010)
Personen die niet wensen in te stappen in het BP kunnen uitstappen met de schaal Claeys + wet sluitingspremie

Uitdiensttreding

Wettelijke opzeg (3 maand per schijf van 5 jaar) +
van 0 tot 5 jaar 1500 € per dienstjaar
tussen 5 en 10 jaar 1750 € per dienstjaar
boven de 10 jaar 2000 € per dienstjaar
geen maximum

Tewerkstelling:

Vacatures te Kontich en Nijvel
Aanmoedigingspremie van 3500 € + wet sluitingspremie na 6 maand
6 maand om toch nog uit te stappen en dezelfde voorwaarden te hebben van het sociaal plan.
Collectief vervoer met poolcars of sociaal abonnement + 30 €

indien jullie nog verdere vragen hebben zijn jullie steeds welkom om deze te stellen.

18:44 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

29-04-10

Voorstel tot akkoord

Na vele en lange onderhandelingen zijn we deze morgen tot een voorakkoord gekomen.
Juist voor wij van plan waren jullie in te lichten over gisteren,28/04/2010,werden wij gevraagd om nog een uurtje extra geduld te oefenen.

Dan kregen wij het verlossende bericht dat onze eisen werden ingewilligd.

Nu geven wij aan jullie de kans om te stemmen over dit sociaal plan en eerstdaags zullen wij jullie op de hoogte brengen van het resultaat.

Toch willen wij jullie bij deze bedanken voor het geduld en het vertrouwen dat jullie in ons hadden.

de abvv-delegatie

19:29 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-04-10

Vakbonden: "Nieuwe plan Carrefour zeer voorwaardelijk"

Het nieuwe plan dat de directie van warenhuisketen Carrefour vandaag op de ondernemingsraad heeft voorgesteld, is zeer voorwaardelijk. Daarover zijn de drie vakbonden het eens. Carrefour maakte vanmiddag bekend dat vier hypermarkten en drie supermarkten mogelijk toch open kunnen blijven. Onderaan elke slide die Carrefour-topman Gérard Lavinay de vakbonden toonde, stond het zinnetje 'Onder voorbehoud van de realisatie van het besparingsplan in zijn geheel'.

"Het is duidelijk dat Lavinay de zeven bewuste winkels enkel open zal houden als het personeel van de hele keten akkoord gaat met de forse besparing", zegt Jan De Weghe van BBTK. "De directie zal hier ongetwijfeld gebruik van maken bij de onderhandeling van de loon- en arbeidsvoorwaarden, die nog van start moet gaan." "We zullen niet toegeven", verzekert Chris Van Drogenbroek van LBC. "We blijven gaan voor tewerkstelling met een loon op niveau. Als we niet opletten, zal deze situatie leiden tot toegevingen in de hele sector, niet enkel bij Carrefour."

De directie liet weten dat de overgang naar een lager paritair comité geen conditio sine qua non is, maar ook daarover zijn de bonden sceptisch. "Lavinay moet de besparing realiseren die hem door Parijs is opgelegd, het maakt voor de Franse directie niet uit op welke manier hij dat doet", zegt Jan Suys van ACLVB. Bij enkele vakbondsleden was te horen dat Gérard Lavinay deze toegift al sinds het begin van de onderhandelingen achter de hand houdt. "Hij probeert ons uit elkaar te spelen", vrezen sommigen. (belga/lpb)

19:26 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Zeven vestigingen Carrefour kunnen dan toch openblijven

HLN update Zeven van de 21 met sluiting bedreigde Carrefour-vestigingen zouden volgens een nieuw plan van de directie toch open kunnen blijven. Het gaat om drie supermarkten en vier hypermarkten. Dat werd vandaag bekendgemaakt op een ondernemingsraad en wordt gemeld door de socialistische bediendevakbond BBTK en de Carrefour-directie. De situatie van twee met sluiting bedreigde hypermarkten wordt verder onderzocht.

Volgens het eerste plan moesten 21 winkels de deuren sluiten: 14 hypermarkten en 7 supermarkten. De supermarkten Gent Groene Vallei, Kortrijk Walle en Maaseik zouden toch openblijven, zij het onder franchise. Voor Antwerpen Gitschotellei, Antwerpen Linkeroever, Genk Centrum en Maasmechelen wordt de intentie tot sluiting behouden.

HypermarktenBij de hypermarkten is er voor Brugge Sint Kruis, Genk, Haine-St.-Pierre en Westerlo in het nieuwe plan opnieuw hoop door een combinatie van de maatregelen in Carrefours reddingplan en de door het personeel voorgestelde alternatieven. Voor tien hypermarkten blijft de intentie tot sluiting behouden: Casteau, Eupen, Jumet, Kuurne, Middelkerke, Mechelen Noord, Moeskroen, St-Pieters-Leeuw, Ronse en Zwijnaarde. Verdere analyse moet uitwijzen of er een supermarktactiviteit kan komen in Casteau en Moeskroen.

Groep MestdaghVerder wil Carrefour tegen de tweede week van april een antwoord van de Groep Mestdagh, het bedrijf achter de Belgische Champion-vestigingen. Carrefour plande om drie hypermarkten en zeventien supermarkten over te laten. "De directie van de Groep Mestdagh heeft haar interesse voor 20 winkels bevestigd", aldus Carrefour. (belga/vsv/lpb)

19:25 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-10

red logistics ternat

www.bloggen.be/red_logistics_ternat

dit is een blog die opgestart is door Danny Van Hove en Dirk Pauwels.

Neem daar eens kijkje want is zeker de moeite waard.
Het is een schitternd initiatief van hun.

19:29 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-10

OR van 18/03/2010

Beste collega's,

Zoals iedereen ondertussen wel weet komen wij elke donderdag samen met de directie.Dit was ook gisteren het geval.
We hadden in gemeenschappelijk vakbondsfront nog wat bijkomende algemene vragen gesteld.

Zoals ondermeer :

1° Het aantal beschikbare arbeidsplaatsen in België bij K&N
2° De personen die vrijwillig vertrekken onder de vorm van betaald of onbetaald verlof,dat zij dan op ieder moment terug naar het bedrijf kunnen komen.
3° Geen betekeningen van ontslag voor al het personeel voor 30 juni! hier willen wij een garantie over.
4° De prijs van een bewerkte colli in de 3 sites.Zowel SEC als TEC
5° De maandelijkse personeelskosten met en zonder interims
6° Of dat de mogelijkheid bestaat om met een beperkte groep na 30 juni
de stock verder af te bouwen of te verplaatsen
7° Hoeveel colli's IN & OUT.Evolutie tgenover de laatste jaren
8° Het eigen vermogen van het bedrijf

Zoals jullie zien staan daar nog zeer belangrijke vragen tussen voor ieder van ons.
De vergaderingen verlopen nog steeds in een positieve sfeer en we hebben nu ook een doorbraak voor de verdere onderhandelingen.

De komende vergaderingen zullen we de grote lijnen van het sociaal plan bespreken voor de werknemers van Logistics Ternat.

Wat houdt dit nu allemaal in :

Tewerkstelling in de andere sites => onder welke voorwaarden,loon functie?
Vrijwillig vertrek
Outplacement
Brugpensioenleeftijd
Enz.........

We gaan jullie zeker en vast op de hoogte houden van de verdere evolutie
van de vergaderingen.Van de ondernemingsraad van 18-03-2010 zal er een
pamflet verdeeld worden.

Indien jullie nog verdere vragen of suggesties hebben zijn jullie steeds
welkom om deze te stellen.

SAMEN STERK

ABVV-delegatie Logistics Ternat

06:28 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-03-10

Vakbonden Logistics Ternat buigen voor chantage Carrefour

De vakbonden van Logistics Ternat hebben de blokkades van de leveringen aan de hypermarkten van Carrefour opgeheven. Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront is de opheffing van de blokkades het gevolg van pure chantagepraktijken van Carrefour, dat ermee zou gedreigde hebben om het volledige werkvolume uit Ternat terug te trekken. De vakbonden zeggen het personeel van de vestiging niet in een probleemsituatie te willen brengen. Carrefour is immers de enige klant van het logistieke centrum. Het wegtrekken van de activiteiten zou volgens de vakbonden dan ook het faillissement hebben betekend van Logistics Ternat. De vakbonden zeggen gevraagd te hebben te onderzoeken of Logistics Ternat ook andere klanten zou aan trekken. Dat heeft echter niets opgeleverd. De vakbonden verwachten ook niet veel meer en hopen dat de onderhandelingen over een sociaal plan rond de sluiting zo snel mogelijk kunnen worden opgestart. (MH)

07:27 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vakbonden Logistics Ternat stoppen blokkade na "chantage Carrefour"

De vakbonden van Logistics Ternat zijn vandaag gestopt met het blokkeren van leveringen aan een aantal hypermarkten van Carrefour. Die actie liep al enkele weken uit protest tegen de sluiting van dit distributiecentrum. De beslissing werd luidens een mededeling van het gemeenschappelijk vakbondsfront genomen na "pure chantage" van warenhuisketen Carrefour ". Zo zou Carrefour ermee dreigen om het volledige werkvolume uit Ternat te onttrekken.

De vakbond zijn gezwicht "omdat ze het personeel niet in een situatie van sluiting wilden brengen met desastreuze financiële gevolgen van dien". Omdat Carrefour de enige klant is van het distributiecentrum en dus ook de enige inkomstenbron, zou dat volgens de vakbonden immers op korte termijn het faillissement betekend hebben van de BVBA Logistics Ternat.

Alternatieven
Gisteren ging in het kader van de wet-Renault de informatie- en consultatiefase van start over de sluiting van Logistics Ternat. "We hebben gevraagd of er geen mogelijkheid is om 'een klein Ternat' open te houden en ook andere klanten dan Carrefour aan te trekken. Dat heeft echter niets opgeleverd".De vakbonden verwachten van deze fase niet veel en hopen dat zo spoedig mogelijk gestart met de onderhandelingen over een sociaal plan.

Bij Logistics Ternat werken 270 mensen. Een deel hiervan zou na de sluiting bij distributiecentra van Kuehne+Nagel in Nijvel en Kontich kunnen werken.
(belga/ypu)05/03/10 17u00

07:25 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-10

verzoening

Zoals iedereen wel wist zijn gisteren de delegaties van Logistics Ternat en Logistics Kontich samen geroepen met de directie om ons te verzoenen.
Toch zijn wij gisteren NIET in verzoening gegaan.

Ook Kontich is niet in verzoening gegaan alhoewel zij een bevestiging gekregen hebben voor een contractverlenging.

Een verlenging voor 3 jaar tot 30 juni 2013.Dan loopt hun contract samen met het contract van Logistics Nijvel.

Deze week zitten wij ook samen met de directie om onze eerste vragen al door te geven.
Daarom vragen wij jullie ook om al jullie vragen door te geven.

09:17 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-02-10

bekijk het nieuws van ternat

http://www.nieuwsblad.be/video/videoPlayer.aspx?videoId=954999&cat=4&subcat=38

16:47 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Distributiecentrum Logistics Ternat wordt gesloten

woensdag 24 feb 2010 Het distributiecentrum Logistics Ternat wordt gesloten. Dat heeft het concern Kuehne+Nagel, eigenaar van het distributiecentrum, tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. De sluiting is het gevolg van de herstructurering bij winkelketen Carrefour België. De winkelketen was de enige klant van Logistics Ternat, van waaruit de droge voeding geleverd wordt aan de 57 hypermarkten van Carrefour. Er werd al langer getwijfeld over de toekomst van Logistics Ternet. Onder meer werd er niets meer gedaan aan de verouderde infrastructuur van de vestiging. Om Carrefour onder druk te zetten, werden de voorbije periode de leveringen aan de hypermarkten van de keten geblokkeerd. Kuehne+Nagel heeft ook nog distributiecentra in Nijvel en Kontich. (MH)

16:44 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Algemene staking bij Carrefour op komst?

BRUSSEL - De vakbonden van Carrefour komen donderdagavond met een gemeenschappelijk standpunt naar buiten. De Waalse bond CNE is alvast voorstander van een algemene staking bij alle Carrefour-hypermarkten. Bij de christelijke bediendevakbond LBC-NVK is vandaag vergaderd na de aankondiging door de Carrefour-directie dinsdag van een verregaande herstructurering in België. De afgevaardigden van de Waalse tegenhanger CNE zaten woensdagochtend in Nijvel samen.

Over wat uit de vergaderingen voortgekomen is, wil niemand voorlopig iets kwijt. Donderdag vergadert de socialistische vakbond en donderdagavond zullen de bonden wellicht met een gemeenschappelijk standpunt komen.

Algemene staking?

Volgens CNE-vakbondsafgevaardigde Véra Hilt is haar vakbond voorstander van een algemene staking in alle hypermarkten van Carrefour in België, en dat tot zaterdag.

Ook die beslissing zou in elk geval pas officieel bekendgemaakt worden op donderdag, na overleg met de socialistische vakbond.

"De frustratie zit zeer diep", wilde Chris Van Droogenbroeck van LBC-NVK kwijt. "Iedereen voelt zich bekocht en het is duidelijk dat men de kosten probeert te beperken enkel en alleen op de rug van het personeel. Dit plan is het begin van een scenario voor de afbouw van de Belgische activiteiten."

Van Droogenbroeck geeft ook nog aan dat de spontane acties van het personeel in de Carrefour-winkels de steun krijgen van zijn vakbond.

16:43 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vakbonden in verzet tegen sluiting verdeelcentrum Carrefour

BRUSSEL - De logistieke groep Kuehne + Nagel wil Logistics Ternat sluiten. De 270 werknemers hebben spontaan het werk neergelegd. Volgens de vakbonden is ook de toekomst van het disctributiecentrum in Kontich, met 370 werknemers, hoogst onzeker.

De directie van Kuehne + Nagel heeft vanmorgen tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot sluiting van Logistics Ternat had bekendgemaakt. De sluiting is het gevolg van de herstructurering bij Carrefour, want de warenhuisketen was de enige klant. Vanuit Logistics Ternat wordt de droge voeding geleverd aan de 57 hypermarkten.

Een deel van de zowat 270 werknemers van Logistics Ternat zal volgens de directie aan de slag kunnen in de distributiecentra van Kontich en Nijvel. De geplande sluiting van Ternat zal immers gepaard gaan met een vermeerdering van de volumes bij de zusterbedrijven, klinkt het.

Als de sluiting doorgaat, overweegt de directie een conventioneel brugpensioen in te voeren en te voorzien in begeleidingsmaatregelen. De vakbonden vegen het plan naar eigen zeggen "volledig van tafel" en weigeren de in wet-Renault voorziene overlegprocedure over de sluiting op te starten.

Vakbonden

De vakbonden aanvaarden de sluiting niet. "Wij zijn het totaal oneens met dit plan. Voor ons moet Logistics Ternat openblijven", aldus vakbondsman Jurgen Geeroms (LBC).

"Toen Carrefour deze distributiecentra in 2005 uitbesteedde aan Kuehne + Nagel stond er een clausule in het contract dat al het personeel van toen bij het beëindigen van het contract terug in dienst zou treden van de warenhuisketen. Wij gaan dus geen plan tekenen waarin wij bijvoorbeeld overgeheveld worden naar het distributiecentrum van Kuehne + Nagel in Kontich zonder te weten wat de toekomst brengt. Wij hebben kennelijk meer garantie door niet te tekenen, want dan worden we terug werknemer van Carrefour", aldus Geeroms.

Frank Janssens, HR-manager bij Kuehne + Nagel, spreekt zich nog niet uit over de vraag of de werknemers van Logistics Ternat terug naar Carrefour kunnen. Het is volgens hem nog onduidelijk of de clausule in deze omstandigheden van toepassing is. "Ik denk dat het interessanter is voor het personeel om in de twee andere distributiecentra te gaan werken. Carrefour heeft geen distributie meer en het is onzeker in welke functie ze zouden terechtkomen."

Kontich

Ook in de distributiecentra van Kuehne + Nagel in Nijvel en Kontich waren er vandaag bijzondere ondernemingsraden. "Het openblijven van het depot in Kontich is niet gegarandeerd, integendeel", zei vakbondsman Pacal De Bel (BBTK) na afloop van de ondernemingsraad. Het contract met Carrefour, de enige klant van Logistics Kontich, loopt eind juni af. "De directie hoopt een nieuw contract voor drie jaar te kunnen ondertekenen", maar zeker is dat niet, aldus De Bal. "En als er een nieuw contract komt, dan zal er sowieso een herstructurering nodig zijn."

Bij Logistics Kontich werken 370 mensen. Zij komen vanmiddag samen op een personeelsvergadering plaats. Maandag is er een al langer geplande verzoeningsvergadering.

Nijvel

Op de site van Logistics Nivelles, op het industrieterrein van Nijvel, dat eveneens deCarrefour-winkels bevoorraadt, is er geen gevaar voor een sluiting. De Waals-Brabantse site zou bovendien een vijftigtal werknemers extra kunnen aantrekken door de sluiting van Ternat. Momenteel werken er ongeveer 500 mensen. Zij legden het werk niet neer.

De site heeft werkzekerheid omdat het contract met Carrefour in 2009 voor vier jaar verlengd werd. Bovendien werd bij Logistics Nivelles vorig jaar al een zware herstructurering doorgevoerd, waarbij 120 banen geschrapt werden.

16:41 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vakbonden in verzet tegen sluiting verdeelcentrum Carrefour

BRUSSEL - De logistieke groep Kuehne + Nagel wil Logistics Ternat sluiten. De 270 werknemers hebben spontaan het werk neergelegd. Volgens de vakbonden is ook de toekomst van het disctributiecentrum in Kontich, met 370 werknemers, hoogst onzeker.

De directie van Kuehne + Nagel heeft vanmorgen tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot sluiting van Logistics Ternat had bekendgemaakt. De sluiting is het gevolg van de herstructurering bij Carrefour, want de warenhuisketen was de enige klant. Vanuit Logistics Ternat wordt de droge voeding geleverd aan de 57 hypermarkten.

Een deel van de zowat 270 werknemers van Logistics Ternat zal volgens de directie aan de slag kunnen in de distributiecentra van Kontich en Nijvel. De geplande sluiting van Ternat zal immers gepaard gaan met een vermeerdering van de volumes bij de zusterbedrijven, klinkt het.

Als de sluiting doorgaat, overweegt de directie een conventioneel brugpensioen in te voeren en te voorzien in begeleidingsmaatregelen.

De vakbonden vegen het plan naar eigen zeggen "volledig van tafel" en weigeren de in wet-Renault voorziene overlegprocedure over de sluiting op te starten.

Vakbonden
De vakbonden aanvaarden de sluiting niet. "Wij zijn het totaal oneens met dit plan. Voor ons moet Logistics Ternat openblijven", aldus vakbondsman Jurgen Geeroms (LBC).

"Toen Carrefour deze distributiecentra in 2005 uitbesteedde aan Kuehne + Nagel stond er een clausule in het contract dat al het personeel van toen bij het beëindigen van het contract terug in dienst zou treden van de warenhuisketen. Wij gaan dus geen plan tekenen waarin wij bijvoorbeeld overgeheveld worden naar het distributiecentrum van Kuehne + Nagel in Kontich zonder te weten wat de toekomst brengt. Wij hebben kennelijk meer garantie door niet te tekenen, want dan worden we terug werknemer van Carrefour", aldus Geeroms.

Frank Janssens, HR-manager bij Kuehne + Nagel, spreekt zich nog niet uit over de vraag of de werknemers van Logistics Ternat terug naar Carrefour kunnen. Het is volgens hem nog onduidelijk of de clausule in deze omstandigheden van toepassing is. "Ik denk dat het interessanter is voor het personeel om in de twee andere distributiecentra te gaan werken. Carrefour heeft geen distributie meer en het is onzeker in welke functie ze zouden terechtkomen.

"Kontich

Ook in de distributiecentra van Kuehne + Nagel in Nijvel en Kontich waren er vandaag bijzondere ondernemingsraden. "Het openblijven van het depot in Kontich is niet gegarandeerd, integendeel", zei vakbondsman Pacal De Bel (BBTK) na afloop van de ondernemingsraad. Het contract met Carrefour, de enige klant van Logistics Kontich, loopt eind juni af. "De directie hoopt een nieuw contract voor drie jaar te kunnen ondertekenen", maar zeker is dat niet, aldus De Bal. "En als er een nieuw contract komt, dan zal er sowieso een herstructurering nodig zijn."

Bij Logistics Kontich werken 370 mensen. Zij komen vanmiddag samen op een personeelsvergadering plaats. Maandag is er een al langer geplande verzoeningsvergadering.

Nijvel

Op de site van Logistics Nivelles, op het industrieterrein van Nijvel, dat eveneens deCarrefour-winkels bevoorraadt, is er geen gevaar voor een sluiting. De Waals-Brabantse site zou bovendien een vijftigtal werknemers extra kunnen aantrekken door de sluiting van Ternat. Momenteel werken er ongeveer 500 mensen. Zij legden het werk niet neer.

De site heeft werkzekerheid omdat het contract met Carrefour in 2009 voor vier jaar verlengd werd. Bovendien werd bij Logistics Nivelles vorig jaar al een zware herstructurering doorgevoerd, waarbij 120 banen geschrapt werden.

wdp, dgs (Belga)

16:37 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Distributiecentrum voor Carrefour in Ternat sluit ook

HLN update Het bedrijf Kuehne + Nagel heeft aangekondigd haar distributiecentrum Logistics Ternat te sluiten. De 270 mensen die hun baan zouden verliezen, hebben spontaan het werk neergelegd. Een deel van hen zal aan de slag kunnen in de distributiecentra van Kontich en Nijvel.

De sluiting is het gevolg van de herstructurering bij Carrefour, want de warenhuisketen was de enige klant. Vanuit Logistics Ternat wordt de droge voeding geleverd aan de 57 hypermarkten.

Bij Logistics Ternat zag men de bui al een tijd hangen omwille van de verouderde infrastructuur. Om Carrefour onder druk te zetten, werden de afgelopen tien dagen leveringen aan bepaalde hypermarkten geblokkeerd. Ook de 42 chauffeurs van Supertransport die de goederen naar de hypermarkten vervoerden, staakten vorige week twee dagen. Zij kregen van hun directie de verzekering dat ze elders aan de slag zullen kunnen.

WerknemersEen deel van de zowat 270 werknemers van Ternat zal aan de slag kunnen in de distributiecentra van Kontich en Nijvel. De geplande sluiting van Ternat zal immers gepaard gaan met een vermeerdering van de volumes bij de zusterbedrijven, meldt de directie van Logistics Ternat.

"Omwille van de aanzienlijke en continue daling van de volumes is consolidatie van de logistieke diensten noodzakelijk om competitief te blijven op een zeer concurrentiële markt", legt de directie uit. "In deze context is het behoud van de drie distributiecentra met gelijkaardige activiteiten economisch niet haalbaar." Als de intentie bevestigd wordt, zal de directie overwegen een conventioneel brugpensioen in te voeren en voorzien in gepaste begeleidingsmaatregelen.

Staking
De 270 werknemers in Ternat hebben spontaan het werk neergelegd. De vakbonden vegen het plan van de directie naar eigen zeggen "volledig van tafel", en weigeren de in wet-Renault voorziene overlegprocedure over de sluiting op te starten. "Het plan gaat voor ons niet door omdat Kuehne + Nagel geen enkel geschreven document kan voorleggen dat Carrefour in de toekomst met haar verder gaat. Als wij dit plan aanvaarden, kan het distributiecentrum in Kontich blijkbaar overleven. Wij zijn het totaal oneens met dit plan. Voor ons moet Logistics Ternat openblijven", zegt vakbondsman Jurgen Geeroms (LBC).

"Toen Carrefour deze distributiecentra in 2005 uitbesteedde aan Kuehne + Nagel stond er een clausule in het contract dat al het personeel van toen bij de beëindiging van het contract terug in dienst zou treden van de warenhuisketen. Wij gaan dus geen plan tekenen waarin wij bijvoorbeeld overgeheveld worden naar het distributiecentrum van Kuehne + Nagel in Kontich zonder te weten wat de toekomst brengt. Wij hebben kennelijk meer garantie door niet te tekenen, want dan worden we terug werknemer van Carrefour", besluit Geeroms.

Frank Janssens, humanresourcesmanager bij Kuehne + Nagel, spreekt zich nog niet uit over de vraag of de werknemers van Logistics Ternat terug naar Carrefour kunnen. Het is volgens Janssens nog onduidelijk of de clausule in deze omstandigheden van toepassing is. "Ik denk dat het interessanter is voor het personeel om in de twee andere distributiecentra te gaan werken. Carrefour heeft geen distributie meer, en het is onzeker in welke functie ze zouden terechtkomen."

Kontich
Ook in de distributiecentra van Kuehne + Nagel in Nijvel en Kontich zijn vandaag bijzondere ondernemingsraden. In Kontich zouden alle vierhonderd werknemers mogen blijven, maar "het openblijven van het depot is vandaag niet gegarandeerd, integendeel", zegt vakbondsman Pacal De Bel (BBTK) na een bijzondere ondernemingsraad in Kontich.

Het contract met Carrefour, de enige klant van Logistics Kontich, loopt eind juni af. "De directie van Kuehne + Nagel hoopt een nieuw contract voor drie jaar te kunnen ondertekenen", maar zeker is dat niet, zegt De Bal. "En als er een nieuw contract komt, dan zal er sowieso een herstructurering nodig zijn." Krijgt Kuehne + Nagel geen nieuw contract, dan is het hopen op een overnemer van het contract en van het distributiecentrum waar 370 mensen werken, aldus nog de vakbondsman.

Nijvel
Bij Logistics Nivelles in Nijvel is geen sprake van een sluiting of van banenverlies, nadat het contract met de groep Carrefour in 2009 voor vier jaar verlengd werd. Bovendien werd bij Logistics Nivelles vorig jaar een zware herstructurering doorgevoerd, waarbij 120 banen geschrapt werden. De Waals-Brabantse site zou zelfs een vijftigtal werknemers extra kunnen aantrekken door de sluiting van Ternat.

Het werk werd vandaag normaal voortgezet bij Logistics Nivelles, waar ongeveer 500 mensen werken. "Maar wij blijven uitermate voorzichtig, want het werk op de site van Nijvel is nauw verbonden met de activiteiten van de groep Carrefour. In die context zijn er vandaag nog geen zekerheden voor de toekomst", zegt Benoît Blondeau van de socialistische vakbond. (belga/adb/sam)

16:31 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Logistics TERNAT moet dicht - nu met UPDATE

UPDATE: Burgemeester Ronald Parys kwam alvast zijn solidariteit met de door de sluiting getroffen werknemers meedelen. "Voorlopig kan de gemeente alleen maar de afloop van het sociaal overleg, (dat brugpensioenen en overplaatsing naar de distributiecentra van Kontich en Nijvel in het vooruitzicht stelt, nvdr) afwachten”. Daarna kan de gemeente echter ook samen met de Werkwinkel nog verder naar oplossingen voor wedertewerkstelling helpen zoeken.

...De logistieke groep Kuehne + Nagel heeft de sluiting aangekondigd van Logistics Ternat, een distributiecentrum voor de Carrefour-hypermarkten.

In het distributiecentrum werken zowat 270 mensen. De bonden hadden de voorbije weken al acties gevoerd omdat ze een sluiting vreesden. Die vrees wordt nu dus realiteit.

De sluiting is het gevolg van de herstructurering bij Carrefour, want de warenhuisketen was de enige klant. Vanuit Logistics Ternat wordt de droge voeding geleverd aan de 57 hypermarkten.

Bij Logistics Ternat zag men de bui al een tijd hangen. Om Carrefour onder druk te zetten werden de afgelopen tien dagen leveringen aan bepaalde hypermarkten geblokkeerd. Ook de 42 chauffeurs van Supertransport die de goederen naar de hypermarkten vervoerden, staakten vorige week twee dagen. Zij kregen van hun directie de verzekering dat ze elders aan de slag zullen kunnen.

24 feb 2010Guido Van CauwelaertGuido Van Cauwelaert

16:25 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beluister” – “logistics: wij voelen de bui al heel lang hangen

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/100224_logistics

16:22 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Logistics Ternat moet de deuren sluiten

wo 24/02/2010 - 10:00 Update: wo 24/02/2010 - 11:14 Het distributiebedrijf Kuehne + Nagel heeft de intentie tot sluiting aangekondigd van Logistics Ternat, een distributiecentrum voor de Carrefour-hypermarkten. Bij Logistics Ternat werken 276 mensen.

Logistics staat in voor de bevoorrading van de Carrefour-vestigingen. Na de aangekondigde sluiting van 21 supermarkten van Carrefour gisteren zagen de vakbonden bui al hangen. In de vestigingen in Ternat, Kontich en Nijvel waren er vandaag bijzondere ondernemingsraden. Daar is gezegd dat het depot in Ternat dicht moet, Kontich en Nijvel blijven gespaard van sluiting.

Wij werken voor de 57 hypermarkten van Carrefour, daarvan moeten er 14 sneuvelen, en misschien nog eens 3, die mogelijk verkocht worden aan de groep Mestdagh, dus dat zouden 17 winkels zijn die wij verliezen, dat is 25 procent van onze capaciteit", zei vakbondsman Stijn Van Wemmel (ABVV) voor de start van de ondernemingsraad.

Door dat verlies aan capaciteit kan het werk door twee distributiecentra worden gedaan en moet het centrum in Ternat vanaf 1 juli dus 2010 dicht. Er werd al lang gevreesd voor een dergelijk scenario: de infrastructuur werd al heel lang niet meer hersteld of vernieuwd. De vakbonden hadden de afgelopen 10 dagen al meermaals actiegevoerd om hun ongenoegen te uiten.Bij Logistics in Ternat werken 276 mensen. Die werknemers zouden voor een deel naar de vestigingen in Kontich en Nijvel overgeplaatst kunnen worden en voor een deel met brugpensioen kunnen gaan. Toch zullen er ook ontslagen vallen, hoeveel is nog niet duidelijk."Collega's, wij vegen dit van tafel!"Het nieuws over de sluiting werd slecht onthaald door de werknemers. Meteen na de mededeling van de directie brak er een staking uit. "Collega's, wij vegen dit plan van tafel", stelden de vakbonden resoluut. Ze weigeren de volgens de wet-Renault bepaalde overlegprocedure voor de sluiting op te starten.Het contract van moederbedrijf Kuehne + Nagel met Carrefour loopt eind juni af en de bonden willen eerst garanties over het openblijven van Kontich en Nijvel. Daar werken nu respectievelijk 400 en 500 mensen. "Voor ons zijn dat maar fictieve jobs", klinkt het.

"Kuehne + Nagel kan geen enkel document voorleggen waaruit blijkt dat Carrefour in de toekomst met hen zal voortgaan." Het is volgens de vakbonden dus lang niet zeker of de toekomst voor Kontich en Nijvel gegarandeerd is.

16:21 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-10

Winst zakte met ruim 70 procent

Het gaat al even niet goed met Carrefour. De keten zag de winst met 71,5 procent dalen tot 437 miljoen euro. De nettowinst voor het groepsaandeel daalde 74,2% tot 327 miljoen euro. In 2008 was dat nog 1,27 miljard euro.

"De problemen zijn eigenlijk een combinatie van factoren", zegt specialist Gino Van Ossel. "Vooral de hypermarkten zijn een probleemkind. Het gaat om een winkelformule die niet meteen meer aansluit bij de tijdsgeest." Daarnaast heeft de keten volgens Van Ossel jarenlang te weinig geïnvesteerd in de GB-winkels, waardoor men steeds meer terrein heeft verloren.

16:33 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook toekomst Logistics Ternat bedreigd

di 23/02/2010 - 14:27

De drastische inkrimping van de activiteiten van Carrefour kan ook verstrekkende gevolgen hebben voor andere bedrijven, onder meer voor Logistics in Ternat. Daar wordt morgen een bijzondere ondernemingsraad bijeengeroepen.

Onder meer de distributie van de droge voeding voor de hypermarkten van Carrefour gebeurt vanuit Logistics Ternat. Carrefour is de enige klant van het bedrijf.

De vakbonden voeren al bijna twee weken actie om meer duidelijkheid te krijgen van de Zwitserse eigenaar van het bedrijf, Kühne & Nage, over de toekomst van de 276 werknemers. Ook transportbedrijven die van Logistics afhangen, kunnen worden getroffen, waardoor het aantal bedreigde banen nog hoger kan oplopen.

Morgen is er een bijzondere ondernemingsraad bijeengeroepen. Daarop worden beslissingen verwacht. Mogelijk worden de acties daarna verscherpt.

16:31 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Carrefour schrapt 1672 banen, 21 winkels dicht

HLN update Bij warenhuisketen Carrefour verdwijnen 1.672 van de 15.000 banen in België. Carrefour wil ook 21 vestigingen sluiten, veertien hypermarkten en zeven supermarkten. Zeven andere eigen supermarkten zouden heropenen onder franchise. Dat is vanmorgen aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel in Evere, waar ruim 100 mensen aanwezig zijn. De directie van Carrefour organiseert om 15 uur een persconferentie. Jan De Weghe van de socialistische bediendevakbond BBTK heeft het banenverlies bevestigd, net als de sluiting van 21 winkels. De Weghe voegt eraan toe dat 2.992 jobs gered moeten worden aan de hand van looninleveringen.

Van de veertien hypermarkten die Carrefour wil sluiten, bevinden er zich negen in Vlaanderen. De zeven supermarkten die gesloten worden, bevinden zich allen in Vlaanderen. Dat zegt LBC-NVK-secretaris Chris Van Droogenbroeck. De hypermarkten in Vlaanderen die met sluiting bedreigd worden, zijn die van Genk, Westerlo, Sint-Pieters Leeuw, Mechelen Noord, Zwijnaarde, Brugge Sint-Kruis, Middelkerke, Kuurne en Ronse. Naast de negen hypermarkten in Vlaanderen, zijn er ook vijf hypermarkten met sluiting bedreigd in Eupen, Casteau in Henegouwen, Jumet bij Charleroi, Moeskroen en Haine-Saint-Pierre bij La Louvière.

Supermarkten
De zeven supermarkten die met sluiting zijn bedreigd, zijn die van Maasmechelen, Maaseik, Genk Centrum, Antwerpen Gitschotellei, Antwerpen Linkeroever, Gent Groene Vallei en Kortrijk Walle. Zeven supermarkten zullen gefranchiseerd worden: het gaat om Antwerpen Lange Lozana, Brugge Scheepsdaal, Brussel Tomberg, Grimbergen, Hoboken, Oostende en Tielt.

Champion
Nog eens drie hypermarkten en zeventien supermarkten zouden worden verkocht aan de groep Mestdagh, die de Champion-supermarkten uitbaat. Champion is vooral in het zuiden van het land actief. Als de franchisering en de verkoop aan Mestdagh zouden mislukken, kunnen nog eens 2.900 banen verloren gaan, aldus LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck. Maar zelfs bij een overname door Mestdagh, twijfelen de bonden of alle banen kunnen worden gered. "Bijkomend banenverlies is niet uit te sluiten, want het is duidelijk dat Mestdagh niet alle personeel van Carrefour kan gebruiken", vreest Myriam Delmée, vice-voorzitter van BBTK.

Loonverlies
Het herstructureringsplan omvat voor het personeel ook een wijziging van het paritair comité, met loonsverminderingen en verlies van voordelen. Volgens Van Droogenbroeck kan dat verlies van loon oplopen tot zeven à acht procent, en verlies van verlofdagen.

Filialisering
De directie zou ook haar intentie bekendgemaakt hebben om de zetel in Evere te filialiseren, zegt Myriam Delmée van BBTK. "Er is niets geloofwaardigs gepresenteerd voor een relance van het commercieel beleid", aldus Delmée. "Het personeel moet voor alles opdraaien. Het is een ontrafeling."

Acties?
Indien het herstructureringsplan niet zou uitgevoerd worden, zal het aantal ontslagen volgens de directie uitkomen op 4.664. De vakbonden laten weten dat spontane acties in de winkels vandaag niet uit te sluiten zijn. In Sint-Kruis bij Brugge gaan de vakbonden deze namiddag het personeel van de Carrefour-vestiging informeren over de intentie tot sluiting van de directie. De winkel staat op de lijst met te sluiten vestigingen. Volgens Christel Burke van ACOD zal de winkel bij de start van de informatiesessie voor de rest van de dag sluiten. Of er acties komen, zal pas later vandaag blijken. (lpb/belga)

16:24 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-02-10

Personeelsvergadering woensdag 24 februari

Beste vrienden,

Zoals jullie al weten is er woensdag 24 februari een uitzonderlijke ondernemingsraad in Ternat.
Daar op volgend is er een mededeling voor het personeel.

Daarom willen wij jullie vragen om zo massaal mogelijk aanwezig te zijn op deze personeelsvergadering.
We moeten duidelijk maken aan onze directie dat we er allemaal samen willen voor vechten

De medewerkers die woensdag thuis zijn door rustdag of beurtrol kunnen nog steeds aanvragen om deze te verleggen.

SAMEN STERK

17:45 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Vakbondsactie bij Logistics Ternat verscherpt

De vakbonden bij het distributiebedrijf Logistics Ternat blokkeren sinds gisteren alle leveringen aan de elf hypermarkten van Carrefour. De actie loopt sinds vorige week maar is nu gevoelig verscherpt.

Het protest is gericht tegen de mogelijke sluiting van het distributiecentrum. Carrefour zou het contract met Kuehne+Nagel, de eigenaar van Logistics Ternat, voor de uitbating van zijn distributiecentra niet verlengen.

De blokkade duurt naar verluidt minstens tot morgenochtend. Publicatiedatum: 16 februari 2010

17:05 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Personeel Logistics Ternat wil duidelijkheid over toekomst

Het personeel van Logistics Ternat, dat de bevoorrading van de Belgische hypermarkten van de winkelketen Carrefour verzorgt, eist meer duidelijkheid over de toekomst. De winkelketen en Kuehne+Nagel, de eigenaar van Logistics Ternat, onderhandelen over een nieuwe distributiecontract. Het huidige contract loopt eind juni dit jaar af. De vakbonden vrezen echter dat de activiteiten van Ternat naar depots in Kontich en Nijvel zullen worden overgeheveld. De directie kon daarover naar eigen zeggen nog geen uitsluitsel geven en stelde dat er half maart meer nieuws zou volgen. Zo lang wil het personeel echter niet wachten en er wordt duidelijk geëist over de toekomst. Er werd overgegaan tot werkonderbrekingen en het vakbondsfront heeft ook een stakingsaanzegging ingediend. (MH)

17:04 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Personeel Logistics Ternat wil duidelijkheid over toekomst

Het personeel van Logistics Ternat, dat de bevoorrading van de Belgische hypermarkten van de winkelketen Carrefour verzorgt, eist meer duidelijkheid over de toekomst. De winkelketen en Kuehne+Nagel, de eigenaar van Logistics Ternat, onderhandelen over een nieuwe distributiecontract. Het huidige contract loopt eind juni dit jaar af. De vakbonden vrezen echter dat de activiteiten van Ternat naar depots in Kontich en Nijvel zullen worden overgeheveld. De directie kon daarover naar eigen zeggen nog geen uitsluitsel geven en stelde dat er half maart meer nieuws zou volgen. Zo lang wil het personeel echter niet wachten en er wordt duidelijk geëist over de toekomst. Er werd overgegaan tot werkonderbrekingen en het vakbondsfront heeft ook een stakingsaanzegging ingediend. (MH)

17:04 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Logistics Ternat verhoogt druk op Carrefour

De vakbonden bij Logistics Ternat blokkeren vrijdag de leveringen aan de Carrefour-hypermarkten van Herstal, Bierges, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Denijs-Westrem en Zemst. Ook de voorbije dagen werd niet geleverd aan enkele hypermarkten. Het personeel werkt ook trager waardoor de achterstand in colli's opgelopen is tot 75.000 en ook andere winkels noodgedwongen geen producten geleverd krijgen.
(belga/tijd) - Het distributiecentrum van Logistics Ternat is eigendom van Kuehne+Nagel, stelt 270 personen te werk en heeft Carrefour als enige klant. Op 30 juni 2010 loopt het contract af met Carrefour. Onder meer omdat de infrastructuur in Ternat sterk verouderd is vrezen de vakbonden dat Carrefour het contract niet zal verlengen. Carrefour besteedde de distributieactiviteiten in 2005 uit.

'Wij vechten voor het maximale behoud van die 270 jobs. Als Carrefour dit gebouw te verouderd vindt zoals Carrefour-topman Lavinay ons dinsdag vertelde, dat men dan mee naar een oplossing zoekt voor de uitbouw van een nieuw distributiecentrum in Ternat of in de onmiddellijke omgeving'. Het gesprek dat de vakbonden dinsdag hadden met Lavinay, de directeur van Carrefour Belgium, leverde overigens niets concreet op.

Beperkte impact Volgens Lars Vervoort, woordvoerder bij Carrefour, valt de impact van de acties op de dagelijkse activiteiten van Carrefour voorlopig al bij al mee. 'Het gaat om enkele hypermarkten die een bepaald gedeelte van het assortiment niet meer ontvangen', zegt hij. 'Dat kan nog opgevangen worden met de stock die in de winkels aanwezig is, waardoor de klant voorlopig niets zal merken van de acties.'

Wat Carrefour betreft blijven de acties bij Logistics Ternat in de eerste plaats een probleem voor Kuehne + Nagel. 'Het is niet aan ons om tussen te komen in de problemen bij onze leverancier', benadrukt Vervoort.

KE

17:00 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vakbonden Logistics Ternat verscherpen acties

De vakbonden bij Logistics Ternat blokkeren sinds vanmorgen voor 48 uur de leveringen aan elf hypermarkten van Carrefour in ons land. De acties, die begin vorige week van start gingen tegen een mogelijke sluiting van dit distributiecentrum, worden dus verscherpt.

"Aanleiding is de bewering van Carrefour afgelopen zaterdag dat de hinder door onze acties nogal meevalt. Dat ervaren wij als een uitdaging en provocatie. Er werd eveneens beweerd dat Carrefour het contract voor de uitbating van de distributiecentra niet zou verlengen met Kuehne+Nagel, de eigenaar van Logistics Ternat. Een derde element dat ons geïrriteerd heeft, is dat er vrijdagnacht naar een bepaalde winkel toch goederen vertrokken zijn, alhoewel wij hadden afgesproken dat dat niet zou gebeuren"

De vakbonden vrezen dat Carrefour niet wil verder gaan met Ternat, onder meer wegens de verouderde infrastructuur. Bij Logistiscs Ternat werken 270 mensen. Hun job is in dat geval bedreigd, want Carrefour is de enige klant van dit distributiecentrum. Op 24 februari zou Carrefour duidelijkheid scheppen. (belga/bdr)
15/02/10 13u14

16:57 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-02-10

Leveringen aan hypermarkten Carrefour ligt volledig stil door staking chauffeurs distributiecentrum TERNAT

Bij het distributiecentrum Logistics Ternat, dat alle hypermarkten van Carrefour in België bevoorraadt, zijn nu ook de chauffeurs in staking gegaan. Daardoor wordt geen enkele hypermarkt van Carrefour bevoorraad. Terwijl Logistics Ternat eigendom is van Kuehne + Nagel, zijn de chauffeurs in dienst van de transportfirma Supertransport, die eigendom is van de internationale groep Jost. Hun actie is het gevolg van een intern sociaal conflict binnen Supertransport Ternat naar aanleiding van het ontslag van enkele dispatchers.

De provocatie van de woordvoerder van Carrefour, die vertelt dat de winkels nauwelijks hinder ondervinden van de acties bij Logistics zet kwaad bloed bij de Ternatse vestiging van Kuehne + Nagel, die de hypermarkten van Carrefour bevoorraadt. "Voor ons is de maat vol", zeggen Stijn Van Wemmel en Luc Van de Wiele van het ABVV. "Van het personeel van de hypers vernemen we dat de problemen er steeds groter worden."

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft nu beslist dat de 11 grote winkels die op “24 uurs levering” staan geblokkeerd worden tot woensdagmorgen 9u. Door de staking van supertransport wordt er trouwens geen enkele winkel meer bevoorraad. Zij hebben het werk neergelegd sinds de nacht van maandag op dinsdag. Deze actie is het gevolg van het ontslag van enkele dispatchers bij het bedrijf.

13:10 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-02-10

Logistics Ternat blokkeert leveringen Carrefour

TERNAT - Werknemers van Logistics Ternat blokkeerden woensdag in Ternat de leveringen voor de Carrefour hypermarkten van Evere, Oostakker en Kraainem.

Logistics Ternat bevoorraadt vanuit het depot in de Ternatse industriezone de 56 hypermarkten van Carrefour in ons land. Dat contract loopt af op 30 juni en dat creëert toenemende sociale onrust bij de 270 werknemers. Volgens de vakbonden wil Carrefour het depot in Ternat afbouwen en de distributie herlokaliseren naar de depots van Kontich en Nijvel. Op de ondernemingsraad beloofde de directie duidelijkheid tegen 15 maart. Na de actie van gisteren is die datum vervroegd naar 24 februari. ‘Een klein succes, al weten we nog niet wat er ons op die dag zal worden meegedeeld', zegt vakbondsman Stijn Van Wemmel (ABVV). ‘De directie vroeg ons in ruil om onze acties op te schorten, maar dat hebben we geweigerd.'

De vakbonden bekijken per dag welke leveringen ze gaan blokkeren. De keuze voor de winkel in Evere gisteren was strategisch, daar bevindt zich eveneens de Belgische administratieve hoofdzetel van Carrefour. De werknemers van Logistics Ternat stuurden ook een brief naar het personeel van de Carrefourwinkels waarin ze om begrip en, in de mate van het mogelijke, om solidariteit vragen.

‘We hebben jaren geleden ook voor hen gestreden en hopen dat zij dit nu ook voor ons doen', aldus de vakbonden. Het gemeenschappelijke vakbondsfront kreeg voor gisteravond een onderhoud toegezegd met de directeur van Carrefour Belgium, Gerard Lavinay.

Logistics Ternat was tot 2005 een volledige dochter van Carrefour, maar de distributieketen verkocht toen haar logistieke poot. De drie vestigingen van Logistics behoren vandaag tot de internationale groep Kuehne+Nagel. Volgens de vakbonden is het echter Carrefour dat in dit sociale conflict de touwtjes in handen houdt.

13:37 Gepost door abvv ternat in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |